FOMENT CULTURAL: HISTÒRIA DEL CAVALL DE MAR
El Cavall de Mar
El cavallet de mar que podeu veure a la portada dels programes de l’aplec, s’ha convertit fa anys en el logotip de l’Aplec de Sardanes a la vora de la Mar de l’Hospitalet de l’Infant, dibuix cedit a la nostra entitat per l’artista local F. Andreu.
Com a referència a aquesta il.lustració de la diada sardanista, al símbol d’un poble de la costa mediterrània com l’Hospitalet amb una antiga comunitat de pescadors, vàrem escollir la figura del cavallet de mar per treballar una proposta de Drac Festiu. El disseny de la maqueta ha estat fet conjuntament entre l’escultor Marcel Socias (el mateix que va fer els gegants de la Vila) i el Foment Cultural.
Una obra meravellosa que situa un peix petitot en el món del Bestiari de Foc i de Festa que sense dubte, és molt original i representatiu del nostre poble.
Qui sap si fem representacions de vells contes d’antics pescadors a la vora de la mar: de com fa molt anys… Neptú, en la mitologia romana, déu dels mars, va fer una obra meravellosa amb un Cavallet de Mar. De com un peix petitot el va transformar en una bestiola sortida de la profunditat de les aigües i feia espantar els pirates del coll de Balaguer. Tenia el seu refugi a la cova de la platja del Torn, anomenada cova del Llop Marí. Aigües endins les ones reflectides en les roques on també pengen les rata-pinyades.
Tal com apareix al catàleg de l’exposició “Bestiari de foc a Catalunya”, producció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1994).
“El per què, a tocar del segle XXI, homes i dones, grans i petis, se senten, encara, atrets per les bèsties fantàstiques i, sobretot, per aquelles que practiquen aquest ritus eixordidor de fum i foc propi de dracs i dimonis llegendaris és, segurament, inexplicable amb raons de pura lògica. Potser respon a un desig ancestral que ens lliga, inconscientment, a un món simbòlic que es remunta als mateixos orígens de la nostra civilització”.
Teo Castillo
FOMENT CULTURAL