FOMENT CULTURAL: LA COLLA GEGANTERA - HISTÒRIA

BREU HISTÒRIA DE LA COLLA GEGANTERA DEL FOMENT CULTURAL GEGANTS DE L’HOSPITALET DE L’INFANT. abril del 2010

Els habitants de l’Hospitalet de l’Infant ja coneixen els aplecs de sardanes a la vora de la mar que cada estiu es fan a la plaça Coll de Balaguer per reunir la majoria del poble. Ara, els veïns de l’Hospitalet s’estan habituant a veure un drac festiu, anomenat Cavall de Mar, a tots els correfocs i sortides amb els gegants, i a trobar gent jugant a bitlles com si fos un espectacle quotidià, sobretot a la Festa gran. I tothom contempla l’Infant Pere i Blanca d’Anjou com a personatges històrics que representen la localitat, com si sempre haguessin existit per a tots nosaltres.

Al 5è Aniversari del Foment te lloc l’estrena dels Gegants

Fou l’any 1988, per la Festa Major, quan va fer el debut el grup de Grallers del Foment. Dos anys més tard, plens de il•lusió i d’empenta, vam construir amb finançament de l’Ajuntament els Gegants de l’Hospitalet de l’Infant.
Així el 18 d’agost, Festa Major de Sant Roc de 1990, es presentaren la Geganta Blanca d’Anjou i el Gegant l’Infant Pere i també les persones que formen la Colla Gegantera del Foment.

Els Gegants de l’Hospitalet de l’Infant són mare i fill, i no en tenim notícies d’una altra parella amb aquest parentiu. L’objectiu de la retrobada amb els dos personatges històrics ha estat recordar l’obra hospitalària que va engegar Blanca d’Anjou, muller del rei Jaume II, continuada després pel seu fill l’Infant Pere, a partir de la qual va néixer la vila de l’Hospitalet de l’Infant.

La Colla Gegantera del Foment , amb els gegants de la Vila, ha anat desenvolupant sempre una gran activitat per tal de donar a conèixer el nostre poble arreu de Catalunya, enfortint aquesta tradició cultural entre nosaltres, a l’Hospitalet. Com sempre, hem estat veritables ambaixadors del nostre poble, incorporant els nostres gegants com exemples identificatius d’una terra. Molts anys d’una feina de voluntariat de moltes persones per a aconseguir arrelar aquesta festa i formar i donar continuïtat al grup.

La colla de geganters s’estima i té cura dels gegants, de la formació dels balladors i del grup de grallers. Amb ocasió del 15è aniversari de l’estrena dels gegants (any 2005), va tenir lloc per Sant Pere, la presentació dels vestits restaurats dels gegants i del ball propi: el Pere i la Blanca, ball de gegants de l’Hospitalet de l’Infant, partitura d’Ezequiel Molina I coreografia de Josep Bargalló.
Per acabar, la Colla Gegantera la formen totes les persones que segueixen les seves activitats, participant regularment com a portadors dels gegants, acompanyament músical… i fent-se càrrec dels vestits, del transport, de l’ordre de la passejada, la difusió… i, sobretot, pertanyen a la Colla de Geganters les persones que s’estimen els gegants. Per això, sempre hi trobareu un grup de gent de totes les edats que us donen la benvinguda a tots els interessats que vulguin participar amb nosaltres.

Sortides.
En aquests 24 anys són nombroses les actuacions dels gegants arreu de Catalunya i Balears, com per exemple els homenatges celebrats a Santes Creus i a Montserrat i la sortida a Palma de Mallorca de l’any 2003.
Cal remarcar la participació als següents estats europeus: Paris (França) 1990, Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) 1991, Chirac (França) 1993, Maastricht (Holanda) 1994, Marsella(França) 1994, Céret i Toulouse (França) 1997, Normandia (França) 1999 i Haarlem (Holanda) 2005.
I una presència continuada a la Festa de Sant Pere i a la nostra Festa Major, la Festa de tots.

Teo Castillo