FOMENT CULTURAL: SARDANES

Breu història dels aplecs de sardanes a la vora de la Mar

Enguany celebrarem el 28è Aplec de Sardanes a la vora de la mar a l´Hospitalet de l´Infant, i ho fem amb la joia de retrobar-nos per commemorar el 28è aniversari dels aplecs de sardanes al nostre poble i el 29 del Foment Cultural. Com en tots els viatges, la mirada enrere ens diu on som. Han passat prop de vint-i-quatre anys. Què fàcil és dir-ho, quasi un quart de segle, però com si estiréssim del fil d´una peça ben teixida, aquests anys es descabdellen en un seguit incomptable de fets, anècdotes, records, angúnies i alegries. Aleshores, comprenem què hem recorregut.

Permeteu-me que ho recordi. Va ser el dia 3 de maig de 1987, el matí i la tarda d’un diumenge. El Foment Cultural havia rebut la proposta de la colla sardanista Rosa de Reus, donat el nostre interès, per organitzar conjuntament un aplec, perquè, com altres poblacions, encara no teníem cap diada pròpia. Així es com va néixer, aleshores amb el nom de 18è.

Aplec de Sardanes

 

Aplec de Sardanes de Muntanya vora la Mar.
A la terrassa del passeig marítim, davant del port i amb la participació de la Cobla de Reus i la Cobla Comtal de Balaguer, vam iniciar aquesta tasca de difusió de la nostra dansa, havent-nos d´enfrontar sovint amb nombrosos obstacles, com ara la pluja o bé les inevitables ventades de la tarda. Aleshores, la Colla Rosa de Reus va escriure: “…que sigui aquest aplec el primer de molts més a prop la mar de l´Hospitalet “. I aquell desig ha esdevingut una realitat.

Ara després d´anys de treball, l´aplec de sardanes és una festa. Per una banda, és una trobada amb la sardana on la gent del poble dóna les mans als sardanistes vinguts d´altres localitats al so estimat i dolç de la tenora. Es una festa oberta a tothom i també a les propostes més innovadores, com van ser les ballades de sardanes de set tirades o les sessions de tarda i nit. Per una altra banda, l´aplec ha sabut aplegar en un mateix esperit activitats que han enriquit la diada, a vegades sense el vistiplau dels sardanistes més ortodoxos: l´exhibició de castells, la ballada de gegants, la música del grup de grallers, la tirada de bitlles a la platja, el cant coral, el dibuix infantil, el concurs de colles improvisades, l´actuació del drac festiu Cavall de Mar i els focs, la percussió del grup de tabals… Tot això i l´entorn magnífic ofert per la plaça Coll de Balaguer, a tocar de les ones, ha contribuït a què l´aplec hagi esdevingut una data emblemàtica a l´Hospitalet de l´Infant.

Des d´un punt de vista estrictament musical, han estat representats la majoria dels autors més coneguts i s´ha tingut cura d´oferir des dels inicis als aplecs dues cobles de qualitat reconeguda, sempre atenent-nos als recursos econòmics de què disposàvem. A més, durant aquests vint-i-quatre anys hem tingut la satisfacció de rebre als nostres braços tres sardanes dedicades a l´Hospitalet i al Foment, que s´han fet grans amb nosaltres: “Platja del Torn” de Joan Lázaro i Costa (1992) i estrenada com a sardana cantada per la Coral Arsis el 1998, sent l’autor de la lletra Enric Pla, “A la Vora de la Mar” de Tomás Gil i Membrado (2002), i la darrera “L´Infant i la Reina” de Rafel Guinovart i Bellmunt (2005).

Han passat els anys, un llarg i bonic viatge, i si ara som aquí per celebrar-ho és gràcies a l´esforç col•lectiu per donar a conèixer Catalunya a través de la seva dansa més popular, tant a la nostra població com a altres de les comarques meridionals on aquesta tradició no existia o s´havia perdut. El meu agraïment i reconeixement per a tots aquells que han participat per assolir i consolidar el que va ser un desig, una il•lusió. També l´agraïment, de tot cor, per a la Magda Perich, cap del grup de sardanes, perquè amb una dedicació entusiasta, engrescadora i compromesa ha fet possible la difusió i l´ensenyament de la sardana a l´Hospitalet. No voldria oblidar tampoc la col•laboració fidel de Ràdio L´Hospitalet en la tasca informativa i de divulgació, el suport que sempre hem rebut de l´Àrea de Cultura de l´Ajuntament de Vandellòs i l´Hospitalet de l´Infant, així com el record i la gratitud per a totes aquelles persones que, sobretot el mateix dia de l´Aplec, han col•laborat desinteressadament fent honor a la rotllana del símbol del nostre Aplec, el cavallet de mar.

Us convido a què gaudiu i participeu a la festa, al nostre Aplec de Sardanes a la vora de la mar.

Teo Castillo
Foment Cultural de l´Hospitalet de l´Infant.